onsdag 14 november 2012

Istana Open dayOrdet "Istana" är malaysiska för "palats", och det är väl precis vad det är. Ett palats, precis invid den shoppingtäta Orchard Road, väl gömt bakom staket och beväpnade vakter. Här slipper ingen vanlig dödlig in, utom på just Istana Open day, då får allmänheten chans att se hur det faktiskt ser ut, där bakom de höga vackra vita grindarna.
Istana är alltså presidentens palats här i Singapore. Trots att det är den officiella bostaden, är det längesedan det faktiskt bodde någon här på heltid, utan det används som kontor och för att ta emot alla stadsbesök och andra celebra gäster.


Det här är ett väl bevakat och stängt område mitt i centre of Singapore, utom under fem dagar varje år, då parken öppnas för allmänheten. De fem tillfällena är Chinese New Year, Labour day, Nationaldagen, Hari Raja Pausa samt på Deepavali. Eftersom jag råkade passera igår, när det faktiskt var just Deepavali, passade jag på att kika in till honom en sväng för att se hur han har det, den där presidenten.Och ja, han har det väl rätt bra där bakom grindarna... Eftersom det är ett område på dryga 100 ha, så finns det ju lite plats att röra sig skulle man kunna säga. Just igår passade folk på att roa sig med allt ifrån att klättra i träd, till att spela bedminton eller bara ligga och läsa där på gräsmattan. Inte vet jag, men det kan ju vara rätt käckt kanske, att kunna komma hem och säga att "idag tog jag en sväng till presidenten och läste lite på hans gräsmatta..."

Förutom en väldigt massa gräs och själva palatset, ytterligare ett antal hus, dammar, div olika växter, finns det även en niohåls golfbana, och det är klart, det är väl synd att säga att det inte finns plats. Och något säger mig att han inte behöver sköta det hela själv...Man kan även se vissa delar av huset, men nu gjorde jag inget invändigt besök, jag ska ju ha kvar något till nästa Open day också!13 kommentarer:

 1. Där hade man väl stått ut med att bo!!

  SvaraRadera
 2. I lilleputtlandet Singapore ryms det minsann mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte riktigt hur det går till, men fungerar gör det.

   Radera
 3. Ser väldans tjusigt ut! Och nu är det inte sååå länge tills vi åker till ett land i närheten, nämligen Malaysia. Tjohooo! :)

  SvaraRadera
 4. Inte illa. Man man kan ju fråga sig om han verkligen utnyttjar hela trädgården?

  SvaraRadera
 5. Svar
  1. Det är väl fördelen med det fuktiga klimatet, allt är så jättegrönt.

   Radera
 6. "Vita huset" verkar finnas lite var stans...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst skulle det vara lite spännande om det skulle vara rött någonstans!?

   Radera