lördag 10 november 2012

Mr Tourette och jag

I sin bok "Mr Tourette och jag" berättar Pelle Sandstrak om sitt liv med tourettes syndrom, och jag har svårt att tro att den kan lämna någon oberörd! Det är en helt fantastisk bok, där han beskriver sitt liv under alla år med sjukdomen som ingen visste fanns. Hur han och hans närmaste omgivning försöker förstå alla tvångshandlingar och tics. Handlingar som framkallade beteenden som slutligen blev till oövervinnerliga hinder för att leva ett vanligt liv.

Han berättar utan några som helst omskrivningar, om sitt liv, från skolåren då han till att börja med "bara" var den där clownen som andra skrattade åt, till att som vuxen inte klara av vare sig hygien eller att kunna äta ordentligt. Hur trösklar, kädbyten och "fel" bokstäver skapade problem som inte gick att övervinna på egen hand.

Läsaren får följa med på hela resan, ända fram till den dagen då han får reda på att det finns fler än han som lider av samma sjukdom och att det faktiskt är en sjukdom, samt ta del av den långa resan tillbaka till ett någorlunda "vanligt" liv.

Efter att ha läst boken måste jag säga att jag är otroligt fascinerad av att denne kille faktiskt överlevde och önskar verkligen att jag en dag får möjligheten att gå och lyssna på honom under någon av hans föreläsningar som han idag reser runt och ger.

13 kommentarer:

 1. Jag såg en intervju på TV 4 med honom tidigare i veckan. Min beställning av boken ligger på bevakning. Slutsåld just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis kommer den så småningom - den är värd att vänta på!

   Radera
 2. Låter som en jättebra bok. Tack för tipset!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Japp, den ligger fortfarande på min läslista, tack för påminnelsen!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är verkligen en sån bok som berör och stannar kvar efter man har slutat läsa.

   Radera
 4. Den boken har jag funderat på från och till. Även jag tackar för påminnelsen.
  Har du sett filmen "Utanför din dörr" av Eric Donell? Bygger på hans liv och att han så länge var omedveten om att han hade Tourettes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, den har jag inte sett - tackar för tipset, och ska genast kolla upp detta!

   Radera
 5. Hej,

  Besökstoppen är en helt ny bloggtopplista som har fiffiga funktioner som att kunna knyta etiketter till sitt konto och en sökfunktion på sidan. Detta för att bloggläsare ska kunna hitta nya bloggar på ett enkelt sätt. Hela idén med Besökstoppen är att sidan riktar sig främst till bloggläsare och inte bara bloggare, som andra topplistor riktar sig till.

  Medlemmar får en lättillgänglig och snyggt presenterad statistik och självklart kommer det generera mer besök till er blogg eftersom fler kommer att uppmärksamma den via Besökstoppen. Medlemskap är så klart gratis.

  Vi kommer att satsa mycket på Besökstoppen så att den kommer att nå en bred publik, så missa inte chansen att vara med ifrån början. De 100 första bloggare som registerar sig kommer även att få synas i reklamspotten under en veckas tid när Besökstoppen har börjat bli populär. Detta som ett tack till Er som är med ifrån början.

  Mvh
  Besökstoppen

  SvaraRadera
 6. Läste boken för två år sedan och den berör verkligen! Man förundras över tokigheterna och hur otroligt handikapande de är både fysiskt och psykiskt. Vilket helvete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, och sådana där saker som man verkligen inte trodde skulle kunna fungera som ett handikapp.

   Radera
 7. En helt fantastiskt bok! Och jag har träffat honom IRL och pratat med honom. Otroligt fascinerande person. iStörd skrev han i mitt ex av hans bok... När han hörde hur jag stavade mitt namn blev vi själsfränder... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle verkligen vilja lyssna på honom vid något tillfälle, men man vet ju aldrig...

   Radera