fredag 20 mars 2015

Singapores svar på SMHI

Det finns ett SMHI här också, eller vid närmare eftertanke så finns det en instans som känns något mer utförlig och pålitlig jämfört med den svenska motsvarigheten, och det är NEA, National Environment Agency. På deras hemsida kan man läsa om allt från temperatur och luftfuktighet till tsunamivarningar,  dengueutbrott och hygiennivån hos olika matställen. Med andra ord, något mer informativ än SMHI.


Här kan man även hitta "dagens PSI-värde", vilket egentligen är den mindre trevliga delen i det hela. PSI står för "Pollutant Standard Index" och är en slags mätning på det som i dagligt tal kallas "haze". Det mäter naturligtvis någon slags partikel och siffran anger hur hög halten av just den är "per någonting annat" (Ni ser hur bra jag har förstått det hela!). Jag förstår det alltså inte sådär jättebra, utan jag nöjer mig med att konstatera att det är läskigt när siffran stiger. Nu är det sagt som så, att det är ok så länge inte går över 100, men det känns i alla fall bättre när den är närmare 0 än 100.

Den mer trevliga delen är väl temperaturdelen, om man tycker om värme vill säga. Det är väl inga större variationer på den punkten, utan det rör sig mellan 25 och 35 grader. Någon har påstått att "officiellt blir det aldrig mer än 35 grader, för då behöver man inte arbeta utomhus", och då skulle det ju lite jobbigt, om alla arbetare skulle få ledigt...

Som sagt värmen är härlig, men så är det ju det där med luftfuktigheten, men bor man på ekvatorn får man kanske lära sig leva med den. Fast jag måste erkänna att jag trodde nog att om luftfuktigheten mäter 100% så borde det regna, men bara så ni vet, så behöver det inte göra det!


8 kommentarer:

 1. NEA verkar vara något överinformativa / svårtolkade. Jag menar, halten av någonting per någonting????? PSI låter som ett mått på hur risigt det står till med miljön?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att citera det en av mina lärare en gång skrev på ett prov jag fick tillbaka: "Ibland är det bättre att inte skriva någonting alls, än att visa sin totala okunninghet", och nu har jag nog gjort det igen! Det är klart att det visar något mätbart, bara det att jag inte förstår vad det är, jag vet att det är något ohälsosamt, och ju högre siffra desto värre och det räcker liksom för mig. Idag till exempel har vi haft runt 70 i PSI-värde och det är det högsta på länge, och det känns mindre bra. Den haze som bildas har att bland annat att göra med att länderna runt omkring eldar upp sina risfält, och det finns säkert fler orsaker till det hela också...

   Radera
 2. Jag behöver bara veta om det blir sol, regn eller snö. Och gärna hur varmt och kallt det bli :)
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Som sagt - temperaturen är helt i min smak - perfekt alltså! Å jag trodde också alltid att 100% luftfuktighet är lika med regn - hahaha:-)

  Å NEA verkar vara något som även min IQ inte kan ta in. Troligen för att den höga partikelhalten i stockholmsluften (orsakad av bl a dubbdäck under vintern) annonseras med hjälp av skyltar på vägarna. Nämns inte på SMHI. Åt andra sidan har SMHI en pollenprognos...
  Personligen kollar jag mest på yr.no. Den tjänsten har mera rätt när den gissar vädret;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, vad det är som PSI står för är lite svårt att uttyda, men som sagt, när siffrorna börjar gå upp mot 100 känns det lite olustigt...

   Radera
 4. Väder är spännande! Men det där med luftfuktighet gillar inte jag. Så glad att vi slipper det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns dock en fördel med den fuktiga luften, och det är att fenomenet självsprickor existerar inte! Trots det så längtar jag nog lite efter torr och klar luft nu.

   Radera