fredag 22 oktober 2010

The Haze

Det skulle ha kunnat vara titeln på en skräckfilm, "The Haze", men det är det inte, utan det är namnet på det som lagt sig som ett lock över Singapore de senaste dagarna. Om vi hade varit i London gissar jag att det skulle ha hetat "smog" men här är det alltså dis.

Orsaken till det hela är tydligen indonesiska bönder som bränner sin åkermark, och röken av det sprider sig och täcker just nu delar av södra Malaysia och hela Singapore. Den här ön är ju inte så stor, så det är väl inte så svårt att täcka hela... Att det är något som brinner känns när man kommer ut, för det är en lätt branddoft som hänger i luften. Uppenbarligen så ska det vara förbjudet att anlägga dessa bränder i Indonesien, delvis beroende på att turismen blir lidande, men det verkar ju inte som om just den lagen följs så väl.

PSI står för "Pollutant Standard Index"  och är ett sätt att mäta luftföroreningar, det bygger på en skala från 0 och uppåt med olika gränsvärden för hur farligt för hälsan det är att vistas i detta. Igår kväll steg värdet här över 100, vilket är första gränsen för "unhealthy". Det känns väl lite sådär, för någon som inte riktigt är van detta, jag kan väl inte direkt påstå att vi lider av det hemma på våran gata i stan...

Nåja, det går väl över, och det är väl bara att klä på sig något varmt och kliva inomhus ikväll för om vi bara sätter på oss något riktigt värmande kanske vi kan klara av både bio och en restaurang som ligger inomhus!

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar