onsdag 20 oktober 2010

MRT

Mass Rapid Transit, eller MRT, är namnet på tunnelbanesystemet i Singapore. Ett fantastiskt väl fungerande transportmedel som verkligen gör skäl för sitt namn!

Som de flesta sådana här system går det till största delen under mark, men man får aldrig riktigt känslan av att vara på väg ner i underjorden som man kan få i andra städer. Här finns inga rappliga rulltrappor, inga murriga gångar med doft av fukt och mögel, och jag har väldigt svårt att tro att jag skulle kunna få se en råtta springa omkring på spåret! Inte heller finns ett enda tuschstreck någonstans!

Istället för unkna dofter och känslan av instängdhet så möts man här av att det luktar badhus (de flesta rengöringsmedel  som används här innehåller säkert sådana mängder av klorin så det skulle räcka för att rena ett helt badhus!) och ljusa, skinande, rena kakelväggar. Golvet är naturligtvis också ljust och skinande rent - skam vore det väl annars!! En morgon har jag faktiskt lyckats komma innan det hade hunnit städats på "vår" station, och då fanns det faktiskt lite skräp på golvet... Väl nere vid tågen möts man av glasdörrar som stänger till runt spåren. Enligt rykten beror det på att det inte ska gå att ramla/hoppa ner på spåret. Och det är klart, det skulle väl bli väldigt jobbigt om det hände, för då skulle tidsschemat ruckas!

Var tredje minut under rusningstid (som verkar vara en stor del av dagen) strömmar en käck jingelmelodi ur högtalarna som förkunnar högt och tydligt att "Train is coming, train is coming, start quing now" och det är ju en himla tur, annars kanske man skulle missa att tåget kom... (När det inte är rusningstid kan man faktiskt få vänta upp till hela fem minuter på nästa tåg!) När tåget stannat öppnar sig glasdörrarna och det går att kliva på. Under rusningstid kan det vara väldigt trångt, och men tanke på Kiasu-moralen så vill gärna singaporianen på först, men konstigt nog är det aldrig fråga om något knuffande, och på något vis får oftast alla plats! Och visst går det att klämma in en kärra i en full tunnelbanevagn, bara man vill nog gärna...

Väl på tåget klingar den käcka jingel-rösten ur högtalarna igen men nu med  uppmaningen att lämna platsen "to those in need". Förutom den, så talar också en röst om vilken station som tåget närmar sig plus att det står med rullande neontext i tågvagnen, så det är svårt att missa var man ska gå av. På tågen roar sig de flesta med sina telefoner, i-pods, i.pads och alla andra tekniska prylar man kan tänka sig, om de inte sover förstås och det kan man göra både sittande och stående!

Systemet består av fyra linjer, med tre nya på gång som beräknas vara klara 2020, det går tåg hela tiden med 3-6 minuters mellanrum från tidig morgon till runt midnatt och det är ca 2 miljoner människor som transporterar sig med hjälp av detta system varje dag - och detta på en yta som är mindre än Karlstad kommuns!!!

Det är i  alla fall ett fantastiskt transportsystem, det går hela tiden, det går snabbt och smidigt, inga trafikstopp och man lämnar alltid stationen glatt nynnande på någon trevlig jingel som har fastnat i huvudet "train is coming, train is coming..."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar