måndag 4 oktober 2010

Livet i en bubbla

Att bo i Singapore är litegrann som att leva i en bubbla! Första gången jag träffade vår hyresvärd så sa han "to live in Singapore is a bit like the movie Truman show", och den liknelsen var väldigt bra. (för er som inte sett filmen kan jag berätta att det handlar om en man som har fötts in i en såpopera, och allt han gör är redan regisserat och klart. Han är fullt kontrollerad och världen utanför existerar inte, utan hela hans tillvaro är en bubbelvärld)

Singapore är en liten begränsad värld som inte är större än att den kan kontrolleras trots alla människor som finns här. Det är så rent och prydligt överallt att det ger ett artificiellt intryck. Mycket känns konstgjort på ett mystiskt vis. Inte nog med att det är rent, det är tryggt också. Kriminalitet finns, men den är väldigt liten. Man behöver aldrig vara rädd för att gå ute ensam, man kan lämna väskor och kassar utan att de får ben och försvinner. Man kan t.o.m. se övergivna datorer som väntar på något cafébord medans husse eller matte är och gör något de behöver. Och i "den stora vida världen" utanför Singapore, den som jag kommer ifrån, skulle det här vara en omöjlighet! (jovisst skulle det gå, men troligtvis bara en gång...) Människorna här är trevliga och verkar ha det bra. Man upplever det inte som om det stressas, utan de flesta har ett slags lugn över sig, och detta trots att utbildning och karriär är viktiga ingridienser i en singaporians liv.

Sättet som vi bor på är på sätt och vis en "bubbla i bubblan". Vi, som så många andra västerlänningar bor i ett condominium. Det är flera lägenheter med tillhörande gemensamhetsutrymmen som poolområde, gym, tennisbana, grillplatser... Det finns anställda som sköter allt, och som alltid finns till hands för att se till att vi har det bra! På dom här husen finns det också oftast balkonger, eftersom vi vill ju ha balkong! Många av de inhemska kan inte riktigt förstå vitsen med detta, eftersom det bara blir varmt och otäckt på en balkong - medans det är något av det första som vi tittar efter om vi ska leta lägenhet, eftersom vi har en tendens att tycka om värmen.

Allt detta i kombination med klimatet, gör naturligtvis att livet här är väldigt enkelt och behagligt. Bara känslan av att inte behöva fundera på hur kallt det är och bestämma hur många tröjor jag behöver ha på mig, gör att jag trivs jättebra med mitt bubbelliv i Singapore!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar