måndag 19 november 2012

I natt är du död


"I natt är du död" är Viveca Stens fjärde bok om mord i trakten av Sandhamn och det är en bra deckare.  Den är, som så många andra deckare verkar vara numer, skriven med insprängda kapitel som handlar om dåtid, som naturligtvis är sammankopplat med nutid och det som händer.

Det görs med hjälp av dagboksanteckningar som skrivits av en blivande kustjägare i mitten av 70-talet och här handlar det om grupptryck, grymheter och pennalism som gör att man som läsare verkligen känner med de karaktärer som berörs.

Polisarbetet blandas med privatliv i rätt lagom portioner, inte för mycket kring de inblandade, utan det hålls på en rimlig nivå som gör karaktärerna i boken trovärdiga.

Det är som sagt, en bra deckare, en typsisk bladvändare där man vill veta vad som händer, och vem den skyldige är, och svaret är inte alls speciellt uppenbart.

Sedan kan jag ju inte låta bli att fundera över alla dessa deckare som utspelas i alla svenska små kustorter, hur många mord kan det egentligen begås, fast det är ju en annan fråga...


6 kommentarer:

 1. Det där var en riktigt läskig bloggrubrik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut något att haja till lite på!

   Radera
 2. Jag har faktiskt aldrig läst någon av hennes böcker, fast nu blir jag lite nyfiken. Gillar den typen av böcker.
  Håller med dig om att man börjar undra över alla mord i svenska kustsamhällen - ungefär som morden i Midsomer..

  SvaraRadera
 3. Helt ok bladvändare nästan så att man vill skriva en deckare i Bangkokmiljö, finns många att ta död på i Orienten!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut är det så, och det borde ju inte märkas så mycket om vi tog livet av ett gäng här jämfört med om det sker i ett svenska Fjällbacka eller Sandhamn...

   Radera