onsdag 26 december 2012

Annandag jul

Annandag jul är en dag man kan roa sig med olika saker. Något som idag är rätt vanligt att sysselsätta sig med är att springa runt och tjäna(?) pengar på rean. "Annandagsrea", som idag på många håll faktiskt drar igång redan före jul, är ett bergrepp som kommit för att stanna.

Om man inte har lust att skutta runt på stan och slita i alla reakläder för att hitta det plagg som man kan tjäna mest pengar på, kan man alltid titta på bandy. "Annandagsbandy" är ett annat svensk ord som återkommer varje år vid den här tiden.

Eller varför inte titta på ishockey eller handboll? Annandagen har kommit att bli en stor sportdag i Sverige. Så man skulle ju faktiskt helt enkelt kunna kalla det för "annandagssport".

Alternativt kan man roa sig med att sjunka ner i soffan, vira in sig i en filt och lyssna på annandagsregnet när det smattrar emot fönstren. Det sistnämnda är ungefär vad jag har sysselsatt mig med under årets annandag och det har känts rätt ok.

Under filten i soffan har jag försökt att ta reda på varför vi egentligen firar annandag jul, och kommit fram till att det hela på något vis handlar om martyren sankt Stefan som sjöng Krist lov och stenades till döds - ibland firar vi rätt underliga saker...

På engelska heter det Boxing Day utan att på något vis ha något att göra med boxning, utan det handlar om lådor och det finns olika teorier om varför det heter som det gör. En förklaring är att man under medeltiden  ställde ut lådor med gåvor till de utsatta utanför kyrkor. En annan är att tjänstefolket,som alltid fick arbeta under juldagen, fick ledigt första vardagen efter jul och då fick med sig lådor hem till familjen med gåvor och överbliven mat.

Det finns säkert andra förklaringar också, men hur som helst så handlar det i alla fall om boxar av olika slag och inget annat!

Innan jag klev ur sängen idag så hade jag någon slags idé om att ta med kameran ut p åen riktig vinterfotografisk expedition, men annandagsregnet fick mig på andra tankar, så det får bli en bild utan gnistrande snö och träd med iskristaller som blänker i solen, men det är i alla fall snö...


14 kommentarer:

 1. Eller så kan man ha "annandagstvättstuga" ;o))

  Regnet strilar ner här hos oss oxå. Men jag hör det inte smattra mot fönsterrutorna. Däremot låter det som mindre bombangrepp när snön/isen åker ner från taket lite nu och då.

  Intressant information det där om Boxing Day. Tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annandagstvättstuga...tänkte inte på det ;)

   Radera
 2. Förr var ju Annandagen den dagen då mellandagsrean startade. Numera är jag inte så intresserad av att springa runt och trängas med folk i diverse varuhus. Men eftersom min rakapparat havererade på julaftonen så gav jag mig ut på juldagen i mellandagsrean och hittade faktiskt en ny rakmaskin till bra pris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att de flesta affärer fortfarande startar på annandagen.

   Radera
 3. Tack för den lektionen :) Det är alltid intressant att läsa om olike fenomen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid kul att någon faktiskt läser det jag rotar upp. Jag tycker nämligen det är lite kul själv.

   Radera
 4. Annandag ar for mig harlig avkoppling da man kan mumsa pa rester fran julbordet, titta pa sina julklappar och bara slappa!! Intressant att lasa om vad Boxing day kommer ifran!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ungefär sådär såg min annandag ut!

   Radera
 5. Härligt att du får se lite snö i alla fall! Hoppas du njuter lite av kylan! :)

  SvaraRadera
 6. Jag spenderade också Boxing Day i soffan mest. Gött! :-)
  sv:
  Tack och tack detsamma! :-)

  SvaraRadera
 7. God fortsättning - Boxingday - bäst att hålla sig långt ifrån alla reor, svårt. Alla varuhus i Bangkok lockar med 70%.....farligt, farligt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på det fick ordet "BOXing day" en annan innebörd...

   Radera
 8. Risken med att ta med kameran ut är ju också att man halkar och slår sönder både den och sig själv. Här i Linköping har det varit isgator i flera dagar. Jag hoppas det regnar och är plus i flera dagar nu så isen försvinner.

  SvaraRadera