tisdag 11 december 2012

Margaret River

Efter att ha landat i Perth, fått tag i hyrbilen och åkt de knappa 30 milen söderut var vi framme i det lilla mysiga Margaret River. En bilfärd som verkligen är en kontrast till bilåkandet i Singapore. Helt plötsligt var det ingen trängsel och det kunde gå flera mil utan vare sig bebyggelse eller människor.Margaret River är inte bara namnet på staden, det är även namnet på hela regionen plus själva floden som flyter genom området. Stad och stad, förresten, jag vet inte riktigt om jag skulle kalla Margaret River för stad. Det är i princip en gata med lite affärer och restauranger, inte speciellt mycket folk var det heller. Med tanke på att hela regionen har knappt 10000 invånare, så är det väl inte att räkna med att själva samhället ska ha speciellt många fasta invånare. Däremot ska området bevistas av ca en och en halv miljon turister årligen.På 60-talet ska platsen ha upptäckts på allvar av surfare och människor som var ute efter ett lite "alternativt leverne" så här blandades konstnärer och hantverkare med surfare och några år senare, även med vinbönder.Vi hade ju inte så många dagar på oss, men stränderna kände vi absolut var ett måste! Där själva floden rinner ut i havet, vid stranden Prevelly, finns surfer´s point, ett av de ca 75 surfställen som regionen har att erbjuda. Det var verkligen häftigt att se den blandade skara som kom med sina brädor på biltaket för att ta sig en tur på vågorna. Här var verkligen beviset på att åldern spelar ingen som helst roll för denna sysselsättning! Jag kan ju säga som så, att några av de som kom med sina brädor var säkert med och surfade på 60-talet också.


Om man tar sig några mil söderut, mot Augusta, hittar man Cape Leeuwin lighthouse. Den sydvästligaste punkten av Australien, där Indiska Oceanen och Södra ishavet möts.. Den vackra vita fyren längst ut på udden används fortfarande och fyller förmodligen sin funktion väl..


Här kan man se valar med lite tur! Jag tittade och tittade och till slut var jag nog rätt övertygad om att jag såg något valliknande, men å andra sidan kan det ha varit berg som vågorna slog upp mot, men jag kan ju få leva i tron om att det var en val...Det blåste nämligen någon alldeles fantastiskt denna dag, vilket antagligen underlättade tron om att det var valar där ute.Men valar eller inte, att havet är mäktigt, det är det ingen tvekan om! Att stå och blicka ut över detta kraftfulla element är helt fantastiskt och när dessutom vinden tar i så vågorna skummar och rullar in mot klipporna, då är det "så vackert så det nästan gör ont".To be continued...

6 kommentarer:

 1. Härligt att bara "svänga förbi" Australien så där!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju liksom inte alltid så enkelt...

   Radera
 2. Det är härligt när det är "så vackert så att det gör ont". När jag tittar ut genom fönstret här hemma så känner jag ofta så. Tur det eftersom mitt resande är till ända.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt något det ofta är i Sverige, det är bara så svårt att se det...

   Radera
 3. Underbara bilder.
  Här är allt vitt. Vitt,vitt,vitt :(
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och snart ska jag hem till allt det vita!

   Radera