söndag 30 december 2012

Och årets nyårslöfte blir?

Snart är 2012 till ända och det börjar bli dags att tänka ut årets nyårslöfte...eller inte...!

Jag tillhör de som normalt inte avlägger nyårslöften, jamen varför lova något som säkerligen inte kommer att hållas i alla fall?

Det är inte någon speciellt gammal tradition i Sverige, det här med att avlägga nyårslöften. Jag försökte roa mig med att hitta något om varifrån det kommer från början, men det var tydligen inte sådär jätteenkelt. Jag hittade en artikel i en SvD, där Beng af Klintberg jagat svar på frågan. Det han kom fram till var att det är en amerikansk tradition vi tagit till oss (det känns som om det hänt fler gånger...!). Där talas det tidigt om "New Year´s resolutions", medan våra "nyårslöften" inte finns omnämnda på riktigt förrän framåt mitten på 40-talet.

Normalt sett är det ju egentligen bara en massa "tråkiga" nyårslöften som avges, som att sluta äta god och onyttig mat, sluta äta godis, bli bättre på att hålla ordning, börja springa varje morgon innan jobbet istället för att ligga kvar i sängen och må gott, att sluta ta det där extra glaset rödvin på fredag kväll, att gå ner i vikt, eller att försöka göra något annat man inte klarar av att hålla.

I år tror jag att jag ska frångå mina traditioner och avge ett löfte i alla fall. Jag ska lova att göra saker som får mig att må bra, oavsett om det handlar om att promenera fem kilometer eller om det är att ligga kvar en extra halvtimme i sängen!

Appropå gamla seder och traditioner, kan jag tipsa om att ni vill hålla er friska det kommande året, så är det första ni ska äta på nyårsdagen ett äpple. Vill ni dessutom slippa ekonomiska bekymmer så ska ni möta det nya året i nya kläder och stoppa lite pengar i fickorna!

Med eller utan avlagda nyårslöften:

  Gott Nytt År till er alla!


 

8 kommentarer:

 1. Bra nyårslöfte du avger.
  Tack för tipset om klädsel och fruktintag på Nyårsdagen. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 2. Gillar ditt nyårslöfte starkt. Något att ta efter. Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 3. Det låter som ett bra nyårslöfte. Jag lovar att göra det bästa möjliga av 2013. :-)
  sv:
  Detsamma till dig! Hoppas 2013 blir ett riktigt bra år för dig och dina närmaste! :-)

  SvaraRadera
 4. Gott slut och Gott Nytt År!

  SvaraRadera
 5. Det blir då inga nyårs löften för mig!
  Fast dina löften borde man tänka på ;)
  Gott Nytt År!!!
  Kram!

  SvaraRadera
 6. Du är en klok kvinna Marina....¨GOTT NYTT ÅR

  SvaraRadera
 7. God fortsättning Marina på det nya året!!!

  SvaraRadera