måndag 17 december 2012

Långa och vackra(?) naglar

Här verkar naglar ha rätt stor betydelse. Det är inte många som kommer med nedtuggade fingernaglar, utan de flesta är långa och vackert målade i någon glänsande nyans. Det handlar om såväl finger- som tånaglar. Inte bara att de är målade, utan även att de är långa!

Det är klart, det är kanske enklare att ha långa tånaglar här, med tanke på att man sällan klämmer in fötterna i en tight strumpa, som sedan i sin tur kläms in i en trång sko. Långa tånaglar i det läget låter inte som någon speciellt bra idé. Men här, här kan man ju gå omkring och vfta med strumpfria spretande långa tånaglar hela tiden om man skulle vilja det i sina öppna skor.

Såväl manikyr som pedikyr är mycket vanligt, och det går att finna utövare av dessa sysslor lite överallt. Jag får väl i det här läget erkänna att det är något jag har kvar på "ska-testa-listan", men det kommer, förr eller senare.

Nåväl, vid en av mina senaste bussresor hamnade jag snett bakom en kinesisk dam med just sådana enormt långa och klarlacksröda tånaglar. De var hon antagligen rätt nöjd med till skillnad från sina fingernaglar. Endera hade hon helt enkelt missat sin manikyrtid den dagen, eller så var hon fått väldigt bråttom på morgonen och inte hunnit med sina dagliga nagelsysslor. Denna dam var nämligen fullt upptagen med att klippa, peta och fila sina naglar under bussfärden! Ok, jag kanske ska vara tacksam att hon inte fixade tånaglarna, fast å andra sidan gick jag av bussen tidigare än vad hon gjorde, så hon kanske hann med det också, vad vet jag...

Ett annat fenomen i den här delen av världen är män med långa lillfingernaglar! Det är väldigt vanligt, och trots att jag vet att det är jättevanligt, och att jag ser det hela tiden så har jag svårt för det. Kalla mig fördomsfull eller vad som helst, men ja, jag har svårt för det fenomenet och ja, jag tycker det ser konstigt ut! Nageln ska vara en kvarleva sedan gammalt att det är ett tecken på att man inte är arbetare, utan sysslar med något högre upp på statusstegen. Sedan ska det rent praktiskt finnas andra användningsområden, som att man kan öppna brev med nageln eller peta sig i öronen eller så...

Nu ska jag packa, för i natt bär det av mot Sverige! Nu ska värmen bytas mot snö och kyla några veckor, och det ska bli jättehärligt!


17 kommentarer:

 1. Hm...mysko, skickade precis en kommentar och sa forsvann den. Det dar med lang lillfingernagel ar vanligt har ocksa men hade ingen aning om att det var en form av statussymbol! Man ser det ofta hos taxichaufforerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättevanligt hos just taxichaufförer i Singapore också.

   Radera
 2. Har själv alltid haft lite halvlånga naglar. Långa nog för att kunna pilla fram tejp och så...
  Men långa naglar hos män kan jag inte riktigt vänja mig vid.
  Har aldrig tänkt på att det kan vara en statussymbol.
  Ha en fin vecka!
  Kram Elle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har väl inte heller riktigt förstått att man kan göra naglarna till statussymboler.

   Radera
 3. Jag har lagom långa naglar :)
  Sverige?!
  Bäst jag sätter på kaffet nu då! ;)
  Kram!

  SvaraRadera
 4. I år blir det nog ingen svampplockning. Däremot bjuder vi på snö igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, det där med julsvampen hade jag faktiskt glömt bort! Men nej, i år kan det bli besvärligt.

   Radera
 5. Jag har släkt som älskar att dekorera sina fingernaglar i konstfulla mönster. Ska tipsa dom om att de inte ska glömma tånaglarna till i sommar. ;)

  SvaraRadera
 6. Jul i Sverige, det blir väl härligt, säger jag på väg hem. Jag som för övrigt alltid har korta naglar, hur ska man annars kunna skriva bekvämt på sin dator!!

  SvaraRadera
 7. Peta sig i näsan kan man också göra, det händer i vår stad......uuurk! Trevlig resa till vintervärlden och det är inte så dumt att byta utsikt och väderlek - GOD JUL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan förmodligen använda den där nageln att peka sig på diverse ställen...(uähh!)
   Jo, nu har vi bytt utsikt och det är jättehärligt!

   Radera
 8. Jag har korta naglar. Klarar inte av nåt annat. Och på jobbet är det dessutom inte tillåtet med långa naglar eller nagellack. Vår mekaniker däremot... Är en man med en lång lillfingernagel...

  SvaraRadera
 9. Där ser man, de dyker upp lite överallt de där naglarna...

  SvaraRadera
 10. Jag skrev ett blogginlägg om det en gång. Jag ser ganska ofta män med lång lillfingernagel när jag sitter i kassan och fick in massa roliga förslag på vad den kan användas till. Någon sa att det var ett tecken på välfärd, kan det stämma?

  SvaraRadera