tisdag 15 februari 2011

Alla Hjärtans Dag

Så har årets "Valentine´s day" passerat. Det är en dag som jag väl inte kan påstå att vi brukar fira, utan den går normalt sett rätt spårlöst förbi.

Det hade den troligen gjort i år också om jag inte råkat komma in i den där bokhandeln som visade sig vara fylld till bredden med valentinkort och nallebjörnar av alla möjliga sorter, och där satt han: Nallen som med huvudet på sned tittade på mig och med sina små svarta ögon bedjande sa "köp mig"!


Vem kan motstå det? Så i år har jag alltså gått på det! Här är det i alla fall en sanslöst stor grej, och i går eftermiddag var det totalt kaos utanför en av blomsteraffärerna i närheten. Om man då betänker att det i Sverige år 2002 såldes 2 milj. rosor  den 14/2 kan jag ju bara försöka gissa hur den siffran ser ut i de länder där detta verkligen firas...

Eftersom jag i vanlig ordning inte kan låta bli att "rota runt" lite, har jag hittat en berättelse om hur det skulle ha gått till när det hela startade. Det ska ha funnits en man, med namnet Valentin, i Rom på 200-talet som trotsade kejsar Claudius förbud mot att viga unga par (kejsaren ville nämligen bara ha ogifta män i sin armé), och blev i och med det dömd till döden. Under tiden han satt i fängelset hann han bli kär i fångvaktarens dotter, och innan avrättningen smugglade han ut ett kort till henne undertecknat "din Valentin". Detta ska alltså ha varit det allra första "valentinkortet"


I Sverige började firandet på 60-talet, men då bestod det mest bara av hjärformat gelégodis och tog inte fart förrän på 90-talet. Nu är det väl som med det mesta annat som firas, ett stort kommersiellt jippo det också...

Vi firade i alla fall med en stor(?) middag på "vårt" Hawkercenter. Vi åt en underbart god TomYam soppa med bröd till och vitlöksgrillade kräftor (vad det var för kräftor har jag ingen aning om, men enligt menyn så skulle det vara det kräftor!) och till detta blev det några iskalla jättegoda öl! Det var jättegott, men nu tror jag i och för sig att det hade smakat lika gott en annan dag på året också, men halva nöjet var ju faktiskt att sitta utomhus och äta när almanackan visar på den 14e februari!!


En stor kram till er allihop - fast det inte längre är alla hjärtans dag!!!

3 kommentarer:

 1. Inte utan att man blir lite avundsjuk på den utesittande allahjärtansdagsmiddagen.
  Förstår att han, maken din, får sätta till alla klutar inför nästa år efter att ha fått en sån sötnos till nalle, det blir spännande, som sagt.

  SvaraRadera
 2. Snart kan även vi i Sweden sitta utomhus... inte den 14 februari... men kanske den 14 maj... eller 14 juni...

  SvaraRadera
 3. Japp, och då ska jag också sitta utomhus i skenet av infravärmen med jacka och fleecefilt!!! (på något konstigt vis har det också sin charm...)

  SvaraRadera