onsdag 9 februari 2011

Penang

Penang är en Malaysisk ö och ligger på på västra sidan om Peninsulahalvön, dvs västra delen av Malaysia. En 13.5 km lång bro förbinder ön med fastlandet. Den ligger söder om turistön Lankawi och kan inte skryta med lika fina stränder, men den har så mycket annat. Precis som så många andra platser i den här delen av världen, så var britterna även här och styrde och ställde. Här stannade de fram till 1957, då Malaysia blev självständigt.

Penang har en yta av nästan 300 km2 och ca 700 000 inv, varav ungefär 200 000 är bosatta i Georgetown. Detta kan man jämföra med Gotland, med sina 60 000 inv. fördelade på 3000 km2. Penang är en ö med flera olika kulturer samlade, de flesta är muslimer, men här finns även indier och kineser. Något som skvallrar om blandningen, bortsett från att man kan hitta mat från alla dessa olika delar av Asien, är att det spelar ingen större roll vilken religon man vill utöva, tempel finns (överallt och i alla storlekar) för alla riktningar, oavsett om man letar efter Allah, Buddah eller Shiva.
Det officiella språket är Malaiska och det finns ett förslag på att engelska ska bli ett andra officiella språk. Ett tredje språk som talas är Hokkien, som vi förmodligen skulle säga är en "variant av kinesiska". Jag tror ändå de flesta pratar mer eller mindre bra engelska, så det kommer man långt med.

Norra delen av Penang har de bästa stränderna, Tanjung Bungah och Tanjung Ferringhi, varav den sista är den största med de flesta hotellen, de flesta "turistrestaurangerna och det största folkvimlet. Det är också här man kan hittta nattmarknaden där man kan köpa allt som man brukar kunna köpa på olika turistorter. Tanjung Bungah är betydligt lugnare, och ligger lite närmare Georgetown. Ingen av stränderna är dock någon riktigt bra badstrand, dels för att vattnet är inte speciellt klart, och dels för att det verkar vara vattensporternas paradis! Det är en väldig trafik av vattenskotrar, bananbåtar, paragliders och andra roliga fartfyllda aktiviteter.


Utefter den lugnare Tanjung Bungah kan man se fiskare sitta med sina spön, eller kastandes sina nät. Vi hittade också ett ställe på stranden där de torkade den småfisk som de fångade.
Georgetown är staden på ön, och det var väl inte riktigt den "lilla fiskeby" jag hade trott, utan med sina
200 000 invånare är det en riktigt stor stad. Här finns mycket av det gamla bevarat, men även många nya byggnader. Man kan hitta såväl Chinatown som Little India med sina små trånga gator och små butiker, men här finns också stora nya shoppingcenter. Det finns mat från Asiens alla hörn, så ingen ska väl behöva gå härifrån hungrig. Om man vill så kan man hyra sig en vespa eller cykel för en billig penning och forsla sig runt. Vill man inte det, så är buss ett bra alternativ, det är billigt och enkelt och det dräller av trevliga chaufförer som tålmodigt förklarar för virriga turister var de ska ta vägen!
språkförbistringar...?

Lite vacker nostalgi hittad på en liten gata i Georgetown

Det finns naturligtvis massor att se om man har tid och lust, och här kommer något av det:

Floating mosque En ganska ny moskeé, byggd i vattnet. Den rymmer 1500 bedjande personer, och har en sju våningar hög minaret.Tropical spice garden En park med massor av olika plantor, men främst mängder med olika kryddväxter. här finns också en mycket vacker utsikt ifrån restaurangen på området.
Teluk Bahang fishing village Gränsande till Penangs nationalpark ligger den gamla fiskebyn, bevarad med sina bryggor och båtskjul på pålar ut i vattnet
Penang Hill Här kan man åka jeep drygt 800 meter upp för att titta på utsikten som verkligen är enorm! Resan upp var även den enorm, fast på ett annat sätt, en fem km lång sträcka som tar dig nästan 850 meter upp - den är brant, jag lovar!!

Som sagt, Penang är inget för den som vill åka på en ren sol- och badsemester, men om man kan tänka sig att uppleva något annat, att åka runt och se lite, och att kanske göra en "kombinerad Asien-semester", då kan absolut Penang vara ett alternativ!

(för den som orkar och vill, så finns det fler bilder under "resebilder")

3 kommentarer:

 1. Jag blir resesugen när jag läser och ser dina bilder. Kul med Volvo Amazonen. Den ser ut att vara i fint skick. Högerstyrd dessutom.

  SvaraRadera
 2. Åh vad roligt det är att titta på dina bilder och läsa om en för mig helt främmande plats! Och mitt upp i allt det exotiska, en skinande välvårdad Volvo Amazon.

  SvaraRadera
 3. Även jag blir lyrisk över din berättelse och dina bilder. Lever religionerna sida vid sida utan att känna sig hotade av varandra? Här hemma vet vi att många skräms av att muslimerna gör intrång i vårt kristna land. Jag för min del tror nog att det finns plats för oss alla, oavsett religion.

  Volvo Amazonen, ja, man kan undra hur den har lyckats leta sig så långt bort.. Nostalgi!

  SvaraRadera