söndag 27 februari 2011

Lejondans


"Lion dance" är något mycket speciellt. I princip kan man säga att det är två personer iklädda en slags lejonskrud  som dansar, hoppar och skakar på huvudet till ett ihärdigt hamrande på trummor och cymbaler av dess följeslagare. Nåja, lite mer är det väl kanske, som ett uppvisande i bra akrobatik och ett fantastiskt sinne för rytmer - även om just den delen kan bli lite väl mycket ibland!


Det här är en företeelse som till stor del är sammankopplad med Chinese New Year, men förekommer även på öppningscermonier, festivaler och olika religiösa högtider. Det kan även vara så, att vid ett mottagande av någon VIP, kan man se dessa lejon . I samband med CNY ser man dom ofta i shoppingcenters och på Hawkercenters, där de går runt och "hälsar på" i alla affärer och stalls, allt för att sprida lite "good luck" inför det kommande året.


Ofta sker det i samband med en drakdans, där det inte handlar om att några klär ut sig till drake, utan det är en "drake på pinnar". Draken förs framåt och runt av ett antal personer som tillsammans får den att utföra sina rörelser. Enligt uppgift ska detta vara en rätt komplicerad övning, och det ligger förmodligen ett antal timmars träning bakom, och det gäller verkligen att vara överens med de övriga...det vore ju lite otrevligt om någon helt plötsligt skulle byta riktning, vilket skulle kunna resultera i att draken gick itu...


Årets "Lantern Day", dvs den sista dagen av nyårsfirandet, lyckades vi träffa på ett gäng lejon- och drakdansare på vårt lokala Hawkercenter. Föreställningen innehöll allt man kan förvänta sig av denna företeelse, några som fanatiskt slår på trummor och cymbaler, ett lejon som till folkets förtjusning klapprar i käftarna och blinkar i ögonen, spottar ut "lyckoapelsiner" till publiken och avslutningsvis, till publikens jubel, klättrar uppför en hög påle. Det hela avslutades mycket riktigt också med en drakdans,där alla lyckligtvis var överens så att draken kunde lämna platsen för uppträdandet i en del!


4 kommentarer:

 1. Ligger nog mycket jobb bakom både lejonen och rörelserna, men jag kan tänka mej att man kan bli rätt "nöjd" på trummandet!
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Du har något att hämta hos mej ;)

  SvaraRadera
 3. Jag skulle inte kunna vara med i ett sånt där lejon där alla måste gå åt samma håll, skulle garanterat sabba genom att kliva iväg åt fel håll...

  SvaraRadera
 4. Tack Lippe - jättekul!! (vet inte riktigt hur jag ska bete mig för att "hämta", jag och detta med datorer:p, men jag vet ju att den finns där!!)
  Nilla - tror just det är en anledning att jag aldrig skulle komma på idén, med min brist på lokalsinne kan det bara gå på ett sätt ;)

  SvaraRadera