tisdag 22 februari 2011

Black and white

I min värld kan "black and white" betyda flera olika saker, men främst tänker jag nog på fotografering och svart-vita bilder. Att det skulle vara benämning på en viss slags hus hade jag inte en aning om!


Här finns det ett antal bevarade hus från den Brittiska kolonialtiden som går under just det namnet. Det är inte så väldigt konstigt att de kallas så, utan rätt logiskt, anledningen är nämligen att de är svarta och vita. Tänk vad vissa saker kan vara enkla att förstå...


De här husen byggdes av rika engelsmän under åren 1898-1941 och finns lite i skymundan här och var på ön. Det är ju inget man ser ifrån de stora vägarna (oftast) utan man måste ta sig in på de lite mindre vägarna, och helst ska man ju veta var de är också. Idag hyrs de flesta av dessa hus av "såna där som vi", expats, som är här på mer eller mindre begränsad tid och i en del finns idag restauranger eller kontor.Nu har jag varit och kikat på ett antal av de här husen och det har jag gjort i en buss, som med guide tog oss till flera av husen där vi även fick gå in och titta. Visst var det häftigt och visst skulle man nästan kunna förvänta sig att få se Borta med vindens Scarlett O´Hara och Rhett Butler komma nerför trapporna i något av husen (tyvärr hände inte just det, annars kunde det ju varit spännande...) och visst var det fina stora jätteträdgårdar till de flesta och det är ju inga problem att ha en jättetomt om man har två trädgårdsmästare som drar omkring varsin gräsklippare och en poolman som rensar swimmingpoolen. Fast jag vet inte...frågan är om det inte är att föredra att bo en bit upp och bara ha små ödlor inne jämfört med ormar och apor...men det är klart, om någon väldigt gärna skulle vilja byta boende med mig, så kanske ändå!!

4 kommentarer:

 1. Ormar och apor inomhus? =O
  Annars ser de läckra ut de där husen, jag skulle definitivt kunna tänka mig att bo där ett tag. Minus aporna och det då.

  SvaraRadera
 2. Apor skulle jag nog bli rätt trött på att ha inomhus, tror de kan bli rätt stökiga.
  Men husen och trädgården ser fin ut men fy för att sköta allt det.
  Kram ♥

  SvaraRadera
 3. Tror inte heller på det där med apor och ormar inne, har just nu en liten ödla som bor under mitt skåp och det räcker alldeles utmärkt!!

  SvaraRadera
 4. Black and white-house, visst är de vackra. Spännande att få ta del av dina utflykter i landet långt där borta... :-)

  SvaraRadera