fredag 18 februari 2011

Sandstränder med fel utsikt!


Jag älskar att bada i havet och här är jag, bosatt på en ö med flera jättefina stränder, mitt i det varma sydkinesiska havet och har fortfarande inte badat!! Nej, inte från någon av Singapores stränder i alla fall. Jag är helt säker på att det skulle gå alldeles utmärkt, och det finns de som gör det, men i min värld finns det ett litet aber som gör att det inte känns så lockande. (Om det finns någon geografilärare som någon gång berättat om detta hav, måste jag ha sovit väldigt hårt just då...!)

Singapore är världens näst största hamn, efter att ha fått släppa förstaplatsen till Shanghai under 2010, och detta går naturligtvis inte alldeles obemärkt förbi... De har blivit ett av Singapores igenkänningstecken, alla conteinerskepp som ligger och väntar på lastning eller lossning. Och jag kan lova att det handlar inte om några stycken, utan ibland täcks hela horisonten av skepp och det gör att det där med att slänga sig i och bada inte känns sådär jättelockande, trots alla vajande palmer och fina sandstränder.
Jag hittade några siffror om hur många fartyg det rör sig om, och det passerar 140 000 olika varianter av flytande skapelser varje år, och av dessa är 20 600 conteinerskepp, 30 000 tank- eller oljetankfartyg (har inte koll på skillnaden!) och 9000 är lastfartyg. Varje år passerar 30 milj.continrar med 500 milj. ton last!Det är ju en del, och det kan ju förklara varför det hela tiden är så många farkoster som ligger ute i vattnet och guppar medan de väntar på sin tur... Om man befinner sig på östkusten efter mörkrets inbrott och inte har förstått vad det är som lyser i horisonten, kan man faktiskt tro att det är en stad i stället för öppet hav!

(alla siffror är hittade på worldportsourse.com)

3 kommentarer:

 1. Kan tänka mej att det finns lit "grejer" i vattnet då! Synd! Det är ganska likt Ft Lauderdale i Florida, där ser man också skepp i horisonten hela tiden fast inte så många som hos dej. Men där badar alla och jag har inte reagerat på att det finns mycket synligt skräp iaf.
  Hoppas att du hittar en strand!
  Kram :)

  SvaraRadera
 2. Men hur är vattnet då? Jag skulle nog bada om vattnet var rent men det är det kanske inte då...

  SvaraRadera
 3. Vattnet är säkert badbart, men av någon anledning känns det inte ok...men det går väl ingen nöd på mig antar jag...;)

  SvaraRadera