söndag 20 februari 2011

Jurong bird parkVar skulle världens största fågel-park finnas om inte här i Singapore? Det kan säkert dyka upp någon större någon annanstans, men just nu finns den i alla fall här och består av ett jätteområde med ungefär 8000 fåglar (undrar just vem som räknat dom!!) bestående av mer än 600 olika arter.
Parken öppnade 1971 och är ytterligare en av Singapores stora turistattraktioner. Enligt hemsidan hade de 900 000 besökare under 2009, så det passerar en hel del människor genom parken varje år. Det är en fullkomlig explosion av ljud och färger överallt, och med tanke på mängden fågelarter, så är det inte så konstigt att fåglarna varierar såväl i storlek som i färg.
Här finns världens största fågelbur som man kan gå in i (hittar ingen bra översättning för "walk-in aviary") och det är säkert jättehäftigt att mata alla dessa fåglar som kommer och sätter sig på en, om man nu tycker om det! Jag har lite svårt för just detta med fåglar som flyger runt omkring mig, och som rätt som det är anfaller från ovan! Ja, jag vet att de inte gör det, men lite otäckt är det...man vet ju aldrig... I alla fall är det en jättebur med hängbroar och ett 30 meter högt vattenfall i bakgrunden.

Man kan se massor med pelikaner, flamingos, marabustorkar och det finns ett mörklagt fågelhus med ugglor i, allt ifrån yttepyttesmå till jättestora! Här ska de tydligen också vara de första som lyckats föda upp den utrotningshotade paradisfågeln i fångenskap. Naturligtvis finns det även annat som har med fågelparker att titta på, bland annat rovfågels-shower.Personligen har jag lite svårt för djurparker överhuvudtaget, även om jag blir intalad att de djur som finns där är födda i fångenskap och har det bra, eftersom de "inte vet något annat". Jag kan inte rå för det, men jag tycker i alla fall att det är beklämmande att se dessa enorma rovfåglar, som visserligen här har gigantiskt stora burar, inte kunna breda ut sina vingar och segla som de ska, i cirklar högt ovan marken. Men visst, det är häftigt att se alla dessa fåglar på nära håll, men som alltid när jag har varit på ett ställe med vilda djur i fångenskap, går jag därifrån med dåligt samvete och en känsla av att det är en plats som egentligen inte borde finnas.

5 kommentarer:

 1. Håller fullständigt med dej att det lämnar en besk eftersak. Det sorgligaste jag sett i verkligheten var när barnen var små och ville gå på cirkus och de hade en giraff!! Hjärtat värkte länge efter det. Att som du säger se de här vackra djuren (de fula också förstås) leva på begränsade ytor när meningen var att de skulle sväva och ströva fritt. Samtidigt som det är intressant att få se dem. Och ibland kan ju sådana här parker hjälpa till att rädda utrotningshotade arter.
  Intressant som vanligt!
  Kram till andra sidan jorden :)

  SvaraRadera
 2. Den parken skulle jag gärna vilja strosa runt i.

  SvaraRadera
 3. Visst kan det vara tveksamt med djurparker men om de är genomtänkt anordnade och djuren har det bra så tycker jag det är ok. Den knallröda fågeln ser häftig ut.

  SvaraRadera
 4. Man akulle ha några av de där i trädgården...en flamingo och de där röda. För att impa på grannarna.

  SvaraRadera
 5. Ja, det är en mysig park att strosa kring i och ja, jag tror att det egentligen är en välordnad park och att alla fåglar har det rätt bra, men ändå...samtidigt har du väldgt rätt Lippe, det är ju faktiskt ett sätt att bevara utrotningshotatde arter.
  Nilla: Inga problem, säg bara till så tar jag med en liten röd i väskan när jag åker hem!! ;)

  SvaraRadera