onsdag 16 februari 2011

Chingay

Nu börjar det kinesiska nyårs-firandet lida mot sitt slut för den här gången och en av de pampigaste avslutningarna är den årligen återkommande Chingay-paraden.

Det är en jätteparad som i mina ögon påminner lite om sådana där stora karnevalsfiranden som man har sett bilder ifrån. Det är musik och färgglada dräkter och ”paradscener” som rullar förbi med den ena skapelsen tjusigare än den andra.
Det ska tydligen ha startat i liten skala i Georgetown, Penang i Malaysia någon gång på 1800-talet för att sedan växa och sprida sig vidare. Den första paraden bestod av en liten scen som bars av några deltagare. Sedan blev det fler och fler scener med dansande, trollande eller jonglerande personer på. Det fanns också djur, såväl mytiska som levande, med på paraderna.

I början av 1900-talet infördes tävlingar där sötaste flickan skulle utses och nu var det ingen som bar längre, utan scenerna drogs av åsnor och det var början till dagens motoriserade plattformer.
1973 genomfördes den första Chingay-paraden i Singapore och var då egentligen ett substitut för de fyrverkerier som året innan förbjudits på grund av en dödsolycka. Det året hade paraden 2000 deltagare som samtliga var kineser. Jag kan ju med lätthet påstå att detta deltagarantal har växt sedan dess, och den siffra jag har lyckats hitta om årets parad var att den skulle ha haft 8000 deltagare ifrån 11 olika länder.Som sagt, att se och uppleva denna parad är enormt, det är en fullständig explosion i ljud färger och fyrverkerier (ja, förbudet varade inte så länge har jag förstått!) Alla olika ekipage är fantastiska och jobbet de har lagt ner för att överglänsa varandra törs jag inte ens tänka på! I år var tydligen en av de häftigare skepnaderna en 188 meter hög drake!
För att se paraden kan man endera köpa biljett och skåda den från läktarplats, eller försöka få en plats vid det kravallstaket som är uppsatt utefter paradvägen. I år var vi lite sena på plats (man kan ju inte lyckas jämt...), så det var svårt att se så mycket, men förra året lyckades vi se en hel del, och de flesta bilder från paraden är fjolårets, men det får faktiskt gå bra det med!
5 kommentarer:

 1. Jag har upplevt karnevalen på Trinidad och det påminner om detta. Singapores är förmodligen större dock.
  Ni har varit ganska länge där nere?

  SvaraRadera
 2. Vilket jobb det ligger bakom! Skulle vara roligt att se på riktigt!!
  Kramar :)

  SvaraRadera
 3. Häftigt och vackert. Intressant och kul att läsa om.

  SvaraRadera
 4. Jag har varit här i drygt ett år, kom i jan 2010, sen får vi väl se hur länge till det blir...ingen som vet, och med tanke på hur mycket som finns kvar att upptäcka behöver det nog bli ett bra tag till!!!

  SvaraRadera
 5. Känner karnevalstämningen via dina bilder.

  SvaraRadera