tisdag 1 februari 2011

Hajfenssoppa till vilket pris som helst?

                          

Tyvärr så finns det väldigt många i den här delen av världen som skulle svara ja på den frågan. Men det som är lite spännande att se, är att frågan faktiskt diskuteras just nu, speciellt med tanke på att det kinesiska nyåret närmar sig, och då "ska" man äta denna maträtt. Jag har hittat flera tidningsartiklar som berör ämnet, jag har t.o.m. hittat en facebooksida, startad av en "local marine conservation group" under namnet "Project: FIN". http://www.channelnewsasia.com/stories/singaporelocalnews/view/1107862/1/.html

Här är den en delikatess, och en viktig sådan, "the shark fin soup". Den ska serveras på bröllop och banketter av olika slag, för att inte tala om affärsmiddagar, när en viktig affär ska gå i lås. Då behöver man bjuda på denna maträtt för att visa uppskattning, respekt och  - inte minst - för att inte "förlora ansiktet".

Denna tradition går långt tillbaka i kinesernas historia, kejsarna åt denna delikatess-soppa som var såväl sällsynt som dyr och svår att tillaga. Att kunna servera hajfensssoppa visade att man hade råd, och just den biten har säkerligen stor betydelse även idag.

Sedan är det ju också lite mytomspunnet på så vis att hajfenor ska vara bra för potensen. Detta är dock lite motsägelsefullt eftersom det har visat sig att just fenorna innhåller höga halter av kvicksilver. Faktiskt så höga att även här avråds gravida kvinnor att äta soppan. Plus att det faktiskt är så, att högt intag av kvicksilver hos män kan leda till sterilitet!

Jag måste erkänna att jag har ätit denna soppa en gång - innan jag visste hur det går till när fenorna tas av hajarna. Efter att jag blev medveten om tillvägagångssättet, har jag definitivt lovat att aldrig göra om detta. Om det mot förmodan skulle finnas någon som inte vet det, kan jag ju berätta att man fångar hajarna, skär av fenorna och slänger tillbaka hajen! Hajen är därmed lämnat åt sitt öde, att endera svälta till döds (vilket kan ta uppemot en månad) eller att sakta ätas upp av andra fiskar. Den stora anledningen till att hajarna slängs tillbaka ska tydligen vara att de tar så stor plats på båtarna, så då kan man inte få plats med så många fenor...

Det finns ca 400 olika hajsorter som jagas för sina fenors skull och dessa säljs främst i Hong Kong och Singapore. Eftersom de är väldigt dyra i inköp, är det troligen främst en kostnadsfråga att det är de två länderna som köper in mest av denna vara. Enligt en FN-rapport så dödas mellan 75-100 miljoner hajar varje år, men på grund av ofullständiga rapporter och tjuvfiske uppskattar man att det rör sig om det dubbla.

Det har i alla fall som sagt, tack och lov, börjat uppmärksammas mer och mer även i den här delen av världen. Även om jag tror att det är en fruktansvärt lång väg att gå, innan många länder kan tänka sig att sluta med hajfisket, så är det ju bara att hoppas att kanske den yngre generationen är klokare och förstår att vi inte kan hålla på att göra oss av med olika arter av djurlivet på det sätt som sker idag, och förhoppningsvis kan göra en insats för att få stopp på det.

torkade hajfenor utanför en affär i Chinatown

(källa: http://www.hgtech.com/Information/Shark_Fin_Soup.html

3 kommentarer:

 1. Usch! Stackars hajar! Såg ett program om delfinfångst för ett tag sedan. Känns så onödigt med en slakt av djur som snart är utrotade och som dessutom är giftiga! Det var samma sak med delfinköttet, att det innehöll för mycket kvicksilver och det blev hjärnskador på de som åt!!
  Hemskt för både djur och människor!
  Hoppas budskapet når fram.

  SvaraRadera
 2. Jag har ätit hajkött en gång i Kroatien. Tänker inte prova på hajfenssoppa (nu när jag läst vad du skrivit).

  SvaraRadera
 3. Hej svejs! Tack för att du tar upp ämnet! Bojkotta hajfensoppa, det är den lättaste goda gärningen man kan göra. Jag har jobbat som dykinstruktör i många delar av världen och tyvärr sett halvdöda hajar på havets botten och det är en fruktansvärd syn som jag aldrig glömmer. Hajarna plågas till döds och har ingen chans att överleva. De kan inte röra sig och har svårt att andas eftersom de flesta hajarter måste simma för att få syre. Hajfenssoppa borde förbjudas helt och hållet. Det är respektlöst att bjuda på rätten, inget annat.

  SvaraRadera