måndag 14 februari 2011

Yee Sang - Mat för välgång och lyckaLördag kväll var vi bortbjudna till några singaporianska vänner på mat. Utrustad med de obligatoriska apelsinerna som ska ges bort under detta firande, en blomma till värdinnan (för så gör vi ju faktiskt i Sverige och det ena behöver ju inte utesluta det andra), plus två hemskt käcka älgar i myströjor med svensk flagga på bröstet, till barnen åkte vi iväg.

Där fanns redan morföräldrar och syskon när vi kom, så det var bara att sälla sig till sällskapet! Nu skulle vi få den traditionella nyårsrätten Yee Sang. Detta var speciellt, jag lovar! Mitt på det plastinklädda matsalsbordet stod ett stort fat med vad som verkade vara en helt vanlig råkostsallad, men det var (eller höll på att bli) en Yee Sang, som egentligen är en slags fisksallad.

Detta är en rätt som används som förrätt och som så mycket annat som har med det kinesiska nyåret att göra, symoliserar välgång och lycka (och allt annat man kan behöva det kommande året...). Denna "färgglada grönsakshög" består av bl.a. rädisor, morötter, paprika, ingefära, apelsiner, lime, chili, nötter, sesamfrön och någon fisk som läggs ovanpå grönsaksberget (ska egentligen vara strimlor av rå fisk, men de vi var hos sa att de använder oftast rökt lax).

När detta är klart tar värdinnan och häller över såser och innehållet i fem olika kryddpåsar samtidigt som hon uttalar önskningar, en för varje påse. Under tiden står alla övriga runt bordet och nu kommer det roliga! (Samt förklaringen till varför det ligger en stor skyddande plast över bordsduken!) Nu får alla middagsgäster två ätpinnar och på en given signal börjar alla med hjälp av pinnarna lyfta maten mot taket - ju högre desto bättre! Under tiden ska man ropa "Lo Hei" och uttala olika önskningar. När detta är gjort och det idigare så vackra och färgglada berget av grönsaker och fisk är en enda stor röra, då ska man äta av det!

Kan ju säga som så, att det var fantastiskt gott!! (Om någon är intresserad kan man ju alltid söka på nätet, det finns recept av olika varianter, men med samma huvudingridienser) Det var jättekul att vara med om det "på riktigt", och i den här familjen var det femte gången det här nyårsfirandet som den här rätten intogs. Det var inte bara barnen som verkade tycka jättemycket om det, och det är säkert dels för smaken, men också kanske till viss del för att det är ett alldeles ypperligt tillfälle att få leka med maten!!


Före...

...och efter!

4 kommentarer:

 1. Låter spännande. Som vanlig turist får man ju aldrig uppleva det där, inte hemma hos folk i alla fall, bara turistanpassade versioner.

  SvaraRadera
 2. Svenska älgar i myströjor låter helt rätt att dela med sig av i Singapor. Intressant tradition att lyfta upp maten med pinnarna. Undrar vad man dricker till?

  SvaraRadera
 3. Ja, det är jättekul att få uppleva saker "inifrån" och den här familjen försöker verkligen att visa oss hur det är.
  Jag tror inte att det är någon bestämd dryck till, utan det finns allt ifrån te till öl vin och saké - det verkar som om alla dricker olika.

  SvaraRadera
 4. Tack för att du delar med dig av dina upplevelser. Maten ser onekligen godast ut "före"...

  SvaraRadera