lördag 12 februari 2011

Istana


"Istana" betyder palats på malajiska, och det är mycket riktigt namnet på presidentens bostad i Singapore. Man passerar huvudporten om man går utefter Orchard Road, men närmare än så kommer man inte.

Den 40 hektar stora parken där själva huset ligger vaktas av poliser med skjutvapen, så det är något svårare att komma intill den byggnaden, jämfört med vår stadsministers hus. Man ser inte heller huset ifrån utsidan av staketet som går runt parken, utan för att få en glimt av det måste man arbeta sig uppåt någonstans och kika ovanifrån.Det byggdes från början till de brittiska ledare som fanns här och stod klart 1869. Överlämnandet till singapores regering skedde 1959 och det var i samband med det som det fick namnet Istana. Det är byggt på en muskotplantage och idag finns där bland annat en 9-håls golfbana, massor med olika arter av växter och träd, en japansk trädgård och ett antal dammar. Från huvudporten ute vid gatan är det en halv kilometer till själva centralporten. Skulle tro att det tar ett tag att gå över den trädgården med sekatör och gräsklippare, men något säger mig att han som bor där inte gör det själv...

Fem gånger per år öppnas parken för allmänheten och 2011 infaller dessa datum den 4/2 (Cinese New Year), 1/5 (labour day), 7/8 (National day), 30/8 (Hari Raya day) samt den 26/10 (Deepavali). Vid dessa tillfällen brukar det vara massor med människor i parken som vill passa på att se hur det ser ut. Inträdet är fritt för alla singaporianer, men kostar 1 dollar för övriga. Om man betalar 2 dollar får man dessutom gå in i vissa rum och kan titta på en utställning som består av presenter till presidenten! (Det är inte utan att man kan fundera över hur spännande det skulle vara att få gå in hemma hos herr Reinfeldt för att titta på hans presentsamling...)

Det har fortfarande inte passat så att vi har lyckas komma in i parken och tittat, men skulle det vara så att något av årets datum stämmer bättre, så ska jag nog gå dit och kika, fast det känns i ärlighetens namn som att jag kan tänka mig att hoppa över presenterna!

Istana, väl inbäddat i buskar och träd

2 kommentarer:

  1. Försök komma in i parken när den är öppen. Nu blev ju jag jättenyfiken! Inte så nyfiken på presenterna jag heller men parken och huset vore spännande att se. Glöm inte kameran!
    SV: prova, det är billigt och kul. Stickers finns på ark och man behöver inte vara rädd om dom för det kostar nästan inget!
    Kram :)

    SvaraRadera
  2. Vi ska göra ett försök den 1/5 och då kommer alldeles säkert kameran med, och var skulle resultatet hamna om inte här!?

    SvaraRadera