fredag 28 december 2012

Livet deluxe

"Livet deluxe" av Jens Lapidus är den tredje boken i serien om gangstervärlden i Stockholm. Den första, "Snabba cash", läste jag och den tyckte jag om. den var bra och jag ville verkligen veta hur det skulle gå och följde huvudpersonerna med spänning. Den andra "Aldrig fucka upp" har jag inte läst, och den sista i raden kan jag inte påstå att jag är speciellt imponerad av.

I boken skildras olika karaktärer, gangsters som planerar och genomför det stora perfekta rånet, maffiabossens dotter som försöker hämnas sin fars död, polisen som arbetar undercover och som har problem med sin identitet (såväl sexuellt som klassmässigt) och "svennen" som suttit av sitt straff för narkotikabrott. Alla har de det gemensamt, att efter det att de fixat till det för sig, så tänker de leva "livet deluxe".

De olika karaktärerna har varsina kapitel, och det går snabbt, ibland är det till och med lite svårt att hänga med i svängarna. "Juggetugget" blandas med vanligt språk, utdrag ur polisregister och förhörsprotokoll.

Den här gången blev det för mycket för min smak. För mycket "Gudfadern" och gangsterspråk.  För mycket av idetitetssökande poliser. För mycket av det mesta. Flera av sidorna ögnade jag igenom just på grund av känslan av att det bara var för mycket...

10 kommentarer:

 1. Hmm..inegn bok som du rekommenderar då?
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är nog inte det, med det behöver ju inte betyda att inte andra kan tycka om den.

   Radera
 2. Ytterligare böcker jag inte har hunnit läsa. Ska i alla fall ta i tu med Snabba cash någon gång framöver.
  Hur kommer det sig att du hoppade till bok nr 3 innan du läste nr 2?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen ingen anledning alls, det "bara blev så"...

   Radera
 3. Tyvärr tycker jag det blir så för fler författare. Det verkar som om de hastar iväg med nästa bok när den första fått många rosor.
  Jag lyssnar just nu på Fjällgraven av Roselfeldt-Hjort och den har i alla fall inte gjort mig besviken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset, den ska jag nog försöka få tag i.

   Radera
 4. Tyvärr blir det ofta så att en bra produktion inte håller måttet när det blir fortsättning på den. Men vissa produktioner gör ju det... :-)
  sv:
  Oh yes! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut finns det många som gör det!

   Radera
 5. Allvarligt talat så förstod jag inte "svenskan" i boken, vad pratar de om? Jag läste inte ut den men försökte även lyssna på den som ljudbok, men det gick inte heller....förstår dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just de sidorna tillhörde några av de av mig "snabbt igenomögnade", så jag förstår absolut vad du menar!

   Radera