torsdag 10 februari 2011

Whitening cream

Hur kommer det sig att vi alltid ska eftersträva det vi inte har? Eller om jag ska vara sådär himla käckt klyschig: "Varför är alltid gräset grönare hos grannen?"

Det där med krämer och tvålar är ett ypperligt exempel. I det här landet är det ett helt företag att få tag i en bodylotion, ansiktskräm eller en tvål som inte innehåller "whitening", d.v.s. något som gör att du blir vit i ansiktet eller på kroppen (beroende av var jag tänker smörja in krämen). Här anses det ju finare ju vitare man är, istället för som det är hos oss (som skulle kunna vara väldigt vita bara vi ville...) finare ju brunare man är! Det som är lite lustigt i det hela, är att där man i Sverige kan se folk med brunkrämsränder på halsen, kan man istället här se vitkrämsränder!!Sedan finns det ju mindre lustiga sidor av det hela också. Det har visat sig att i vissa asiatiska länder säljs det krämer på svarta marknaden(!) med ingredienser av det mindre käcka slaget. Det finns ju mindre roligt innehåll i de som säljs "vitt" (haha!) också, och då kan man ju tänka sig hur de ska vara som säljs helt okontrollerat.

Jag har försökt läsa mig till vad de innehåller, det var inte så lätt att förstå, men efter en hel del läsande och letande har jag i alla fall kommit fram till att man bland annat kan  hitta "potassium hydroxide" ett slags blekmedel som används även i tvättmedel, något som heter "hydroquinone" som är förbjudet i Europa och "ammoniatet mercury" som jag inte riktigt har förstått vad det är, men om det är vad det låter som, skulle inte jag vilja ha det i ansiktet! Frågan är om det kanske är samma ämnen som används vid tandblekning!?

Jag slog upp "potassium hydroxide" och fann den här texten: "extremely corrosive to body tissues and especially damaging for eyes" - det låter ju som om jag hellre skulle göra rent silverbesticken (om jag hade haft några) än att smörja in kroppen med det! Det finns säkert något mindre käckt innehåll i brunkräm också, men det kan ju knappast vara blekmedel i alla fall...

Jag hittade en annons med "Top 10 Skin Beaching", och det är klart, vem kan stå emot följande:
You can use a facewhitening cream to not only whiten your skin but also to help bring back your youthful appearance

Alltså, vill ni se yngre ut, är det bara att gå loss på tvättmedlet!!

8 kommentarer:

 1. Skall genast gå lös på tvättmedlet! Kanske allra bäst med det som i reklamen tar bort gamla fläckar också!:)
  Vet jag hörde för några år sedan att ett vanligt förekommande ämne i hårschampo är något som man i industrin använder skyddsmask för att hantera.

  SvaraRadera
 2. Din yngsta dotter10 februari 2011 15:33

  Se där, jag hade platsat bra där med andra ord, utan blekmedel i ansiktet. ;) Men visst, det finns en hel del konstigheter i våra skönhetsprodukter också, fast blekmedel på huden, där går till och med gränsen för mig...

  SvaraRadera
 3. Att man inte kan vara nöjd!
  Visste inte att det fanns. Nu har jag lärt mej något i dag oxå :)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Intressant så olika värderingarna kan vara.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Jag visste inte heller att det fanns innan jag kom hit, men har nu insett att det finns i det mesta!!
  Alexandra, jag tolkar detta som att det ska vara en annan nyans än vitt i burkarna jag tar med hem!? ;)

  SvaraRadera
 7. hmm... bäst att ha cremer med sig hemifrån då, om man ska besöka Singapore.

  SvaraRadera
 8. Här i Kina är det också förbenat svårt att få tag på vettiga produkter utan whitening-ingredienser. Det var likadant när jag bodde i Indien och i Korea. Indierna tycker jag förresten är de som är mest fixerade vid "fair skin". Men det är jag, det.
  Själv brukar jag bunkra upp med "oblekta" hudkrämer när jag är hemma i Sverige på sommaren/julen.
  Vad lika vi människor är trots att vi på ytan eftersträvar olika saker ("blekhet" kontra "solbrändhet"). Gräset är alltid grönare...ja, du vet.

  SvaraRadera